Akupunktur

Hos inMOTUS tilbyder vi akupunkturbehandling i tillæg til anden behandling eller som forløb for sig. Vi vurderer altid ud fra samtale og undersøgelse hvorvidt akupunkturbehandling er relevant.
Genoptræning

Akupunktur bruges oftest som smertelindring til forskellige kroniske smertetilstande, men kan også have en positiv smertelindrende effekt på forbigående smertetilstande. På samme måde kan akupunkturens smertelindrende virkning gøre det muligt at komme hurtigere i gang med eller tilbage til træning.

Akupunktur virker naturligvis ikke helbredende på kroniske lidelser, men kan være et rigtig godt smertelindrende supplement til anden behandling eller træning.

Vi er uddannet af af Dansk Selskab for Medicinsk Akupunktur DSA og henholder os til retningslinier herfra

 

Hvornår er akupunktur relevant:

• Kroniske smertetilstande fx nogle former for hovedpine, nakke-/skuldersmerter og lændesmerter.
• Arthrose/slidgigtrelaterede smerter, således at der bedre kan profiteres af træning.
• Bækkenrelaterede smerter fx i forbindelse med graviditet.
• Gynækologiske lidelser fx endometriose.

 

Fakta

Akupunktur kan lindre muskel- og ledsmerter samt hovedpine og eventuelt mildne kvalme og hedeture
Akupunktur virker bedst ved en serie på 6–12 behandlinger
Det er generelt en sikker og bivirkningsfri behandlingsmetode

 

Hvad er akupunktur?

Akupunktur har historisk sine rødder i kinesisk og taoistisk naturfilosofi og er her forklaret ud fra principperne om yin og yang. Ved at stimulere akupunkturpunkter forskellige steder på kroppen kan man ud fra denne teori finde frem til og genoprette energiubalancer i livsenergien Qi. Klassisk akupunktur anses af mange som en behandlingsmetode, som kan helbrede en lang række symptomer og sygdomme.
Tidens udvikling og videnskabelige fremskridt har dog medført et nyt syn på, hvornår akupunktur kan anvendes til at behandle lidelser og sygdomme. En tidssvarende behandling med akupunktur bør derfor baseres på en lægeundersøgelse, samt moderne viden om sygdomme, symptomer og smerter. Dette forudsætter samtidigt en mere kritisk tilgang til de sygdomme/tilstande, der kan behandles med akupunktur.

 

Hvordan virker akupunktur?

Behandlingen foregår ved, at man stikker tynde nåle ind i hud og muskler. Her stimulerer nålene nerverne. Dette kan resultere i lokal øget blodgennemstrømning, og at man udskiller smertedæmpende hormoner. Endelig kan nålebehandlingen påvirke den mentale oplevelse af symptomer og smerter. Virkningen er langsomt indsættende. Man skal derfor behandles 6–12 gange, inden der er effekt.

 

Hvilke tilstande kan behandles med akupunktur?

Man anvender primært akupunktur til at behandle veldefinerede smertetilstande i muskler og led,  migræne og spændingshovedpine. Man kan også anvende akupunktur til at forsøge at lindre kvalme i forbindelse med graviditet, samt kvalme, hedeture og andre gener relateret til kræft. Om akupunktur er en relevant behandling for dig, vil lægen kunne vurdere. Der laves kontinuerlig forskning på området, for at vi kan blive klogere på, hvornår akupunktur er gavnligt.

 

Hvordan foregår behandlingen med akupunktur?

Akupunkturpunkter eller trykfølsomme punkter, som er relateret til de symptomgivende områder, behandles med tynde nåle. Nålene stikkes enten nogle få millimeter ind i huden, eller op til nogle centimeter ind i musklerne. Behandlingen bør ikke gøre ondt. Den føles normalt som en let ømhed, trykkende eller sovende fornemmelse. Man anvender som regel 6–12 nåle, og behandlingen varer ca. 10–25 minutter. Efter 2–3 uger, svarende til 6 behandlinger, kan de positive effekter vise sig; symptomerne lindres, bevægelighed og nattesøvn bedres, og man har færre smerter.

 

Hvilke risici er der ved behandling med akupunktur?

Der kan være bivirkninger ved behandling med akupunktur. Eksempelvis vil ca. 50 % af dem, som modtager akupunktur, føle sig trætte og få en kortvarig opblussen af symptomerne efter behandlingen. Man kan desuden få mindre blødninger ved indstiksstedet. I sjældne tilfælde kan man kortvarigt besvime. Ved inkompetent anvendelse kan der eksempelvis ske uheld, hvor lungerne punkteres. Behandling med akupunktur bør derfor undgås, eller anvendes med omtanke i følgende situationer:

Hvis man har angst for nåle (nålefobi)
Ved kronisk hævelse efter operation eller strålebehandling (lymfødem)
Ved blødersygdom eller brug af blodfortyndende medicin
Ved infektion eller inflammation efter operation
Ved øget eller manglende smertefølsomhed i forbindelse med nerveskader
Ved uklar eller manglende viden om årsagen til smerter eller symptomer

Fra Sundhed.dk Lægehåndbogen

Vil du vide mere?

• Akupunktur i almen praksis – for sundhedsfaglige

Bjarne Rittig-Rasmussen,
Fagligt opdateret:05.09.2016
Kilder
Fagmedarbejdere
 – Bjarne Rittig-Rasmussen, fysioterapeut, ph.d. i medicin, Dansk Smerteforskningscenter, Aarhus Universitetshospital
 – Camilla Sachs, speciallæge i almen medicin, Birkerød
Indhold leveret af:
Lægehåndbogen
Kristianiagade 12
2100 København Ø
laegehaandbogen@dadl.d

Kontakt

Ny Banegårdsgade 7 - 9, 9700 Brønderslev

Åbningstider

Man: 7.30 - 18.00
Tirs: 7.30 - 18.00
Ons: 7.30 - 18.00
Tors: 7.30 - 18.00
Fre: 7.30 - 18.00
logo inmotus fysioterapeut